Nitravel logo

Pon – Sub 08:00 – 20:00 +381 (18) 511-002 +381 (60) 7-511-005 +381 (60) 7-511-004
Pratite nas
GO UP
Image Alt

Albanija

Leto 2021, Albanija, Drac, Valona, Saranda, Ksamil

Albanija je zemlja u srcu Balkana, koja izlazi na dva mora i koja je bogata planinskim i primorskim predelima. Oduvek je predstavljala egzotiku na Balkanu i neistraženi, istinski biser Evrope. Iz Srbije do Albanije vodi kvalitetan i moderan auto-put sa modernim i potpuno opremljenim stajalištima (benzinske stanice, moteli, restorani i kafići). Na auto-putu kroz Albaniju postoji jedna stanica gde se naplaćuje putarina. Cena putarine za automobil je 5eur.

Brzo se i lako stiže na primorje. Prva stanica je Drač, do koga je iz Niša potrebno oko pet sati vožnje automobilom.

Drač je veliki primorski grad, sa lukom. U martu mesecu krenuli su radovi na dodatnom uređivanju šetališta u luci. U Draču postoji veliki broj protavnica i tržnih centara. Grad Drač ima svoju veliku, veoma dugu plažu (zvanično je duga 10,5km), čiju prvu polovinu (bližu Draču) lokalci zovu: plaža Drača, a drugu polovinu zovu „Golem“.

Ono što je interesantno i važi za celo primorje jeste da većina smeštajnih objekata, naročito na velikim plažama, imaju svoje ležaljke i suncobrane na plaži, a koji su besplatni za goste tih smeštajnih objekata. Svakako, konzumiranje pića iz bara se dodatno naplaćuje. Postoji i mogućnost da turisti koji nisu gosti određenog smeštajnog objekta koriste te ležaljke i suncobrane. U tom slučaju se korišćenje naplaćuje između 5 i 10 eur – što zavisi od politike vlasnika mobilijara. Takođe, duž obale postoji i bezbroj beach barova koji nisu vezani za smeštajne objekte i koji nude ležaljke i suncobrane na korišćenje uz nadoknadu (naplata 5-10eur, konzumacija ili kako je već politika samog beach bara).

Neki od smeštajnih objekata (mahom hoteli sa 4* i 5*) imaju obezbeđen parking za svoje goste, neki od objekata imaju ograničen broj mesta koja su predviđena za goste, te parking za automobile nije u svim objektima siguran. O tome se raspitajte u agenciji i vezano za konkretan smeštajni objekat. Mesta imaju javne parkinge koji su čuvani i čije korišćenje se naplaćuje (uglavnom 5eur dnevno).

Hoteli u našoj ponudi nalaze se duž plaže Drač i Golem. U ponudi imamo hotele na obali, u drugoj liniji i ne dalje od oko 300m od plaže. Hoteli su kategodije 3*, 4* i 5*. Usluga u hotelima je na bazi noćenja sa doručkom, polupansiona ili pansiona. Lokalni predstavnik naše agencije je našim putnicima na raspolaganju tokom njihovog boravka. U ponudi su i različite ekskurzije koje će vam omogućiti da još bolje upoznate i još više zavolite Albaniju. Celom dužinom ove plaže, tj magistrale koja se nalazi u zaleđini plaže, nalaze se autobuska stajališta gde možete uzeti prevoz i otići na izlet do centra Drača. Cena karte je oko 50 centi.

Valona je lepa i elegantna, mesto gde se ljube Jonsko i Jadransko more. Veliki grad, bogat radnjama, tržnim centrima i raznim prodavnicama. Valona ima i luku i veliko i dugo šetalište. Plaža se nalazi pored centra grada, kao i plaža Drača, a duž plaže je veliko i moderno šetalište koje zbog svoje širine, dužine i liči na šetališta u Nici i Kanu. Hoteli u našoj ponudi mahom su van samog centra Valone (u centru ne postoji plaža za kupanje), ali su u neposrednoj blizini plaže ili na samoj plaži. Hoteli su kategodije 3*, 4* i 5*. Usluga u hotelima je na bazi noćenja sa doručkom, polupansiona ili pansiona. Lokalni predstavnik naše agencije je našim putnicima na raspolaganju tokom njihovog boravka. U ponudi su i različite ekskurzije koje će vam omogućiti da još bolje upoznate i još više zavolite Albaniju.

Plaža u Valoni

Plaža u Valoni je duga i veoma lepa, uređena je, a pesak je sitan. Pesak je i u moru, a ulazak u more je postepen.

 

Saranda je veoma simpatična i podseća na Neos Marmaras. Slično je brdovita i valovita, sa turističkom lukom u svojoj sredini, samo su ulice šire i duže, smeštajni objekti veći, a i samo mesto je veće od Neos Marmarasa. Ovde se nalazi i luka gde pristaju trajekti koji voze za ostrvo Krf. Saranda je živopisna i ima puno plaža i plažica koje su veoma simpatične. Smeštajni objekti su na obali ili udaljeno izmeđui 5 i 10 minuta od plaže. Šetalište pored plaže je novo i prostire se skoro celom dužinom ovog mesta. Suvišno je pomenuti da mesto ima bezbroj radnji i radnjica, marketa manjih i većih, ovde ima i dosta apoteka, kao i zdravstvena stanica. Iz Sarande svakodnevno saobraća prevoz koji vozi do Ksamila, tako da možete za cenu od oko 50 centi otići do Ksamila i uživati u ovom gradiću.

U Sarandi nudimo hotele kategorija 3*, 4* i 5*, kao i studije i apartmane. Ishrana može biti: noćenje sa doručkom, polupansion ili pun pansion.

Ksamil je najmanji od letovališta u našoj ovogodišnjoj ponudi. Najmanji jeste, ali kao mesto nije nije mali. Mesto ima veliki broj smeštajnih objekata (manjih hotela i privatnih vila za izdavanje), markete i prodavnice, apoteku i ostalo što je potrebno za boravak u mestu. Kao što smo iznad napisali, turistima je dostupan javni prevoz koji mogu koristiti za izlet do Sarande, koja je od Ksamila udaljena oko 10km.

Za vas smo snimili i neke od lepih uvala u Ksamilu

 

DRAČ

VALONA

SARANDA

KSAMIL