Nitravel logo

Pon – Sub 08:00 – 20:00 +381 (18) 511-002 +381 (60) 7-511-005 +381 (60) 7-511-004
Pratite nas
GO UP

Neos Marmaras, prestonica Sitonije

Neos Marmaras

Najpoznatije letovalište na Sitoniji, verovatno najstarije selo ovde. Neos Marmaras je sedamdesetih godina počeo da se razvija od ribarskog seoceta u turističko mesto zahvaljujući slavi koju je doneo kompleks Porto Karas. Danas selo nudi mnogobrojne sadržaje u vidu smeštaja (sobe, apartmani, mali hoteli), veliki izbor mesta za jelo (riblji i ostali restorani, giros i ostala brza hrana), puno interesantnih radnjica. Mesto ima i dom zdravlja, poštu i banku.

Neos Marmaras ima dve plaže. U samom centru je dok i kafići sa visećim terasama. Gradska plaža nalazi se na izlazu iz Neos Marmarasa, prema Porto Karasu, pored fudbalskog igrališta. Plaža je uska i veoma duga, ima prirodnu hladovinu, sitan šljunak, postepen ulaz u more. A u moru isti šljunak kao i na plaži. Zbog zalaska Sunca, u Neos Marmarasu je svaki dan dug i sunčan. I veoma romantičan.  Na plaži ima puno plažnih barova, ali i slobodnih mesta za sopstvene peškire i suncobrane. Takođe, u ovom delu plaže postoje i tuševi i toaleti.

Neos Marmaras plaža

Neos Marmaras prestonica Sitonije

Neos Marmarasu – još malo

Kada se nalazimo u Marmarasu i gledamo u pravcu mora, sa desne strane nalazi se dečiji vrtić, zatim marina, pa niz ribljih taverni koje prodaju ono što je ulovljeno tog dana, a zatim dok gde se nalazi pristanište za brodiće koji voze do Porto Karasa. U tom delu možete naći i raspored vožnje od i do Porto Karasa u toku dana i večeri i otići u obilazak ovog kompleksa.

Zatim na levo nailazite na kafiće, restorane, Roma Picu, prodavnice i prodavnice, gužvu i vrevu. Tu su one vožnje za decu što plaćamo jedan po jedan evro, zatim Stefanosov sladoled, najstariji na Halkidikiju. A preko ulice najbolji giros u kraju, onda nailazite na crkvu koja je uglavnom otvorena nedeljom i velikim praznicima, pa ponovo na kafiće, restorane, pekare i prodavnice. Zatim vas čeka još prodavnica, još jedan najbolji giros u kraju i gradska plaža.

Neos Marmaras dva puta nedeljno ima veliku pijacu gde se može kupiti sve, od hrane, voća, povrća, sadnica, maslina i ulja, do odeće, zavesa, meblova i sve i svašta pride.

Ove godine u ponudi imamo odličnu vilu u centru grada, blizu crkve.

Paradizo

Druga plaža Neos Marmarasa, zove se Paradizo. Ovaj kraj možemo posmatrati i kao zasebno mesto, koje možda i nije Marmaras, više predgrađe Marmarasa. Oko Paradizo plaže, koja je mešana: malo peščana, malo šljunkovita, sa postepenim ulazom u more, a dno u moru je onakvo kakva je u tom delu i plaža. Postoje delovi plaže sa prirodnom hladovinom. Uglavnom nema plažnih barova, već ležaljki i suncobrana za korisnike smeštajnih objekata.

Na ovoj plaži postoji i nekoliko odličnih taverni. Na ulazu u naselje, na magistrali nalazi se jedan veliki market, a preko puta marketa pekara, mesara i ribarnica. Tako da je snabdevanje lako i brzo i pogodno svim tipovima gostiju. Od centra Marmarasa, Paradizo plaža udaljena je na oko 20 minuta šetnje i deli ih jedno brdo gde se nalazi kamp. Šetnja je lepa i veoma prijatna, postoji više varijanti kako stići do centra, ali ne postoji ni jedna varijanta da ne pređete brdo do centra. Na

Selo Partenonas

predivno selo iznad Neos Marmarasa, na samo 6km od centra, svo u kamenu i popločanim ulicama, koje čuva duh starih vremena, neće imati drugog izbora do da vas oduševi. Ne zna se tačno stara istorija ovog sela, poslednjih godina ovde su pronađeni ostaci starog hrama (pretpostavlja se posvećenog bogu Zevsu) iz 10. veka pre nove ere. Ovo naselje bilo je poznato i u vreme turske vladavine na ovim prostorima. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka, stanovnici masovno napuštaju selo i odlaze u Neos Marmaras kako bi radili u kompleksu Porto Karas.

Veoma brzo ovo selo ostaje potpuno pusto i bez ijednog stanovnika. Osamdesetih godina ovo selo oživljavaju stranci koji kupuju i obnavljaju stare kamene kuće, gde grade male hotele i taverne. Danas je ovo veoma lepo selo, koje se dopadne svakome ko ga poseti. Možete sedeti u restoranu i uživati u pogledu na maslinjake i more, možete spavati u nekoj od autentičnih kuća, a možete i šetati jer su oko sela organizovane staze za šetnju.

Neos Marmaras i Kompleks Porto Karas

(hotel Sithonia, hotel Meliton, bungalovi Marina Village i vila Galini) – Hotel je sagrađen 1973. Ovo zdanje predstavlja veliku istorijsku viziju njenog vlasnika, koji je od crkve otkupio skoro 2000 hektara neplodnog i močvarnog zemljišta. Isušivanje močvare i kultivisanje zemlje trajalo je preko tri godine, kada je ovde posađeno 45.000 stabala maslina i napravljen veliki vinograd. Ovde su odsedali veliki svetski državnici, poput Fransoa de Miterana, ali i glumci i pevači. Salvador Dali je dizajnirao kupatilo u vili Galini, a sam je imao svoju takozvanu „crvenu sobu“ u hotelu.

Evropski samit 2003. Godine, gde je predstavljena ideja Evropske Unije. Ovde su učestvovali predsednici 25 eropskih zemalja, kao i predsednik Turske, a predsednik Grčke bio je domaćin. Osim luksuza koji ovaj hotel nudi, ovo je mesto velikih istorijskih događaja i nešto što je pokrenulo ovaj deo Halkidikija. Osim standardnog kupanja na plaži i korišćenja sadržaja hotela, predlažemo odlazak u vinariju gde možete probati i kupiti neko od čuvenih Porto Karas vina i posetu vinogradima (vinograde možete videti iz organizovanih turističkih vozića).