Nitravel logo

Pon – Sub 08:00 – 20:00 +381 (18) 511-002 +381 (60) 7-511-005 +381 (60) 7-511-004
Pratite nas
GO UP

Nea Flogita, mesto za sve

Gde je Nea Flogita

Dovoljno blizu Solunu, da tamo zbrišete na kafu, a dovoljno daleko da more nema jak uticaj solunske luke. To je Flogita. Nije ni stara, nije ni nova. Do pre dvadesetak godina bila je maleno mesto sa ogromnom plažom i nekoliko kuća sa apartmanima za izdavanje. To je bila Nova Flogita, a Stara Flogita, ona prema putu, malo uzbrdo, bila je obično selo. Danas je Nea Flogita mesto za sve.

Pre dvadesetak godina pokrenuta je inicijativa da se izgradi dugo šetalište između Nove Flogite i sledećeg sela, Dionisija (oko 5km). Ovaj projekat izveden je delimično, a mi se i dalje nadamo da će uskoro biti i kompletiran.

Nea Flogita - plaža

Nea Flogita – plaža

Najveća vrednost Nea Flogite je njena velika, duga, široka peščana plaža. Ulaz u more je postepen, a u moru je isti onaj sitan pesak kao na plaži. U takozvanom desnom delu Nea Flogite (kada gledamo prema moru, desni deo) uz plažu je park sa visokim i gustim drvećem, gde su kafići postavili svoje bašte. Jasno je da je prirodna hladovina mnogo efikasnija od bilo koje koju prave suncobrani, tako da je beg od Sunca u podnevnim satima idealan ovde.

Druga važna stvar koja Flogitu čini još divnijom, jeste činjenica da svake večeri boravka posetioci mogu gledati spektakularne zalaske Sunca. Osim što su romantični, činjenica da Sunce zalazi „ispred“ vas, znači da svakog dana imate dug sunčani dan, što podrazumeva dugo sedenje na plaži i kupanje u smiraj dana, onda kada je na moru najlepše! Na plaži postoje tuševi, toaleti i kabine za presvlačenje. Uglavnom su deo kafića.

Jedno od najomiljenijih mesta za boravak u toku dana je Pastazi bar koji se nalazi u desnom delu Nea Flogite, kod parka i poslastičare. Ovaj bar ima svoje tuševe i kabine za presvlačenje, deo sa standardnim stolicama gde možete sesti i ručati. Veoma je atraktivan, u periodima kada se igraju leti važne utakmice i ostale sportske priredbe, organizuju prenose uživo, a uveče vikendom organizuju i opuštene žurke.

Nea Flogita - bar Pastazi

Nea Flogita – bar Pastazi

Gde se hraniti?

Nea Flogita ima nekoliko restorana koji služe giros, takođe ima odličnu piceriju. U parkiću se nalazi lepa zelena pijaca, koja radi i u večernjim satima i gde možete po povoljnim cenama kupiti voće i povrće. U selu postoji i solidna pekara i dva mala marketa. U Staroj Flogiti nalazi se i hipermarket, pogodan za veću kupovinu, ali i kada putujete kolima, pošto je daleko za putnike koji putuju autobusom i u Flogiti se kreću pešaka.

Čik probajte da odolite ogromnom izboru sladoleda i kolača u velikoj poslastičari u Flogiti!

Na oko 15km od Flogite nalazi se i veliki market Lidl, koji je takođe pogodan za veliku kupovinu. Proverite zašto je Nea Flogita mesto za sve.

Šta videti?

Nea Flogita je klasično grčko letovalište, od sadržaja ima sve što turistima treba za boravak u njoj. A za one koji vole malo da prošetaju, da promene mesto i vide još nešto, tu su:

Nea Plagia

slepljena sa Nea Flogitom toliko da u graničnoj ulici leva strana živi u Plagiji, a desna u Flogiti. Nea Plagia je za nijansu veća od Flogite i samim tim ima malo više sadržaja. Ovde postoji i mesara i veliki market za snabdevanje, ali i pijaca „za sve i svašta“. Potrebno je 10-15 minuta šetnje da se iz Nea Flogite stigne u Nea Plagiju (čitamo: Nea Plaja).

Nea Moudania

šarmantan primorski gradić, u centralnom delu ima popločano šetalište i puno kafića i restorana i puno interesantnih radnjica. Odlična je ideja da se tamo ode popodne, pre zalaska Sunca, a onda isti posmatrati iz jednog od kafea u luci, a onda šetnja… na može i večera u ribljem restoranu.

Pećina Petralona

jedna od najstarijih uređenih pećina u Evropi. Ovde su pronađeni ostaci homo sapiensa i još mnogo drugih bogatstava! Nekoliko stotina metara pre samog ulaza u Petralonu nalazi se veliki parking za automobile i autobuse, gde postoje i toaleti i suvenirnica. Do same pećine možete ići vozićem (vožnja se naplaćuje), ali možete i prošetati nekoliko minuta. Put do ulaza u pećinu ima i trotoar za pešake i sa ove strane čemprese, tako da je i šetnja veoma prijatna.

Na ulazu u pećinu prodaju se ulaznice, a deca do 6 godina ne plaćaju ulaz. Vođenje je na engleskom i delimično sa vama šeta pećinski vodič, a zatim nastavljate sami. Pećina nije hladna, te nije potrebno nositi jakne za ulaz, put je bezbedan i nije mnogo vlažan, osvetljena je veoma lepo i oduševi i stare i mlade. Nakon izlaska iz pećine, posetioce očekuje bogata muzejska postavka u zasebnoj zgradi. Poseta pećini Petralona je odlična ideja bez obzira koliko imate godina i koja su vam interesovanja, mora vas oduševiti.

Nea Kalikratia

gradić na manje od 20km od Nea Flogite. Manja je od Nea Moudanie, ima lepu peščanu plažu i spektakularan pogled na planinu Olimp. Nea Kalikratia je poznato turističko mesto na našim prostorima, volimo je verovatno jer je živa tokom cele godine,  a ima lepo veliko šetalište sa raznovrsnim prodavnicama i veliki park sa sadržajima za decu. Postoji i lepo šetalište iznad plaže sa niskim palmama, gde svi volimo da se fotografišemo.