Halkidiki

Halkidik ili Halkidiki (na grčkom Χαλκιδική)

jedna je od perfektura u Grčkoj. Nalazi se na jugoistoku centralne Makedonije. Ovo poluostrvo okružuje Egejsko more. Karakteristično je po svom izgledu: podseća na tri prsta. Njihova imena su: Kasandra, Sitonija i Atos (manastiri na ovom prstu nalaze se na istočnom kraju).
Ranije je Halkidiki bio deo Trakije. Prvi stanovnici na ovom prostoru, došli su iz Halka, Halkidika i Eritreje u osmom veku p.n.e. Ovi stanovnici su osnovali i prva naselja: Mendu, Toron i Skionu. Drugi talas naseljavanja ovog polustrva dogodio se ušestom veku p.n.e. Stari grad Stagera je rodno mesto Aristotela.
Glavni grad perfekture Halkidiki je Poligiros, koji se nalazi u samom centru poluostrva. Ova perfekstura se na severu graniči sa perfekturom Tessaloniki.
Veoma brzo, Halkidiki je postao jedan od omiljenih turističkih centara u Grčkoj. Karakteriše ga mirno, toplo i čisto more. Ovde se nalazi i najduža plaža u Grčkoj.
Na poluostrvu postoji veliki broj malih turističkih naselja sa velikim brojem hotela i još većim brojem privatnih vila i kuća za izdavanje. Poluostrvo je dobro povezano autobuskom linijom. Postoji taksi služba, kao i veliki broj rent-a-car agencija.