NiTravel - Leto 2018 Grčka, Bugarska, Turska - NiTravel - Leto 2018 Grčka, Bugarska, Turska

Grad Niš

 

Naš Niš, Vilin Grad jedan je od najstarijih gradova na Balkanu. Ponosni smo na svoju istoriju dugu više od 1700 godina i koja je puna događaja koje ni jedan drugi grad na svetu ne poznaje. Živeli su ovde, boravili, svraćali i Dardani i Kelti, Iliri, Sloveni, jedan Veliki Konstantin, jedan Nemanja Stefan, Barbarosa, kraljevi i carevi, jedan Dragiša Cvetković, Nikola Pašić, jedna Nada Tomić, jedan Stevan Sremac, Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Avda Zekić - španski glumac (iz Lajpciga). Imamo mi i Piksija i Šabana i Bilju i Galiju i Kerber.... Imamo i Danilov Doživljaj Beča i Penthouse i Ligu izuzetnih džentlmena i Merak i Groš i Đuvegije. Imamo i kafane stare i znane i kafiće moderne i lepe i restorane romantične.

Sve mi imamo! Najlepši je ovaj naš grad!

Ono u čemu uživamo jeste da budemo dobri domaćini svima onima koji žele da nas posete i osete nešto drugačije! Da čuju zanimljive priče (a imamo ih - za svakoga drugačiju!), upoznaju dobre ljude, uživaju u vremenu provedenom u ovom gradu.

Ukoliko ste zainteresovani za obilazak Niša i okoline, naša agencija u ponudi ima obilaske grada i okoline sa licenciranim vodičima (na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom jeziku), kao i obilaske grada i okoline sa iznajmljivanjem autobusa, minibusa ili kombija sa vozačem i vodičem.

 

 

 

mediana

MEDIANA

Ovo antičko arheološko nalazište na putu Niš-Niška banja je svedok carskog Naissusa, njegoog bogatstva i slave. Na ovom prostoru otkriveni su ostaci kraljevske palate sa peristilom. Luksuzne vile sa podovima od mozaika, sakralni objekti, zemljoradničke zgrade sa pitosima, rimska kupatila, rezervoari za vodu, ostaci utvrđenja i još mnogo toga svedoče o kulturi Naissusa i njegovom bogatstvu još od vremena kada je ovde rođen Konstantin Veliki. Konstantina moderna vremena pamte po Milanskom Ediktu iz 313. godine, koji je zvanično priznao hrišćanstvo kao religiju.

Cele kula

ĆELE-KULA

Ćele-kulu su izgradili Turci od glava Srba koji su poginuli za vreme Čegarske bitke, maja 1809. godine. Kvadratnog je oblika, visoka oko 3m i izgrađena je od maltera i lobanja poginulih vojnika. Sagrađena je po nalogu Huršida paše. Oguljene lobanje su uzidane u kulu, a koža sa glava je poslata Sultanu u Istanbul. Svaka strana kule ima po 14 redova sa 17 otvora gde su bile ugrađene lobanje. U početku su ovde bile 952 lobanje, a danas ih ima samo 58. Lobanje koje fale su izvađene iz kule da bi bile sahranjene ili su propale tokom vremena. 1892. godine je iznad kule podignuta kapela.

tvrdjava

TVRĐAVA

Na obali Nišave, na ostacima rimskog vojnog utvrđenja, kasnije rimskog grada Naissusa, a onda vizantijskog utvrđenja, Turci su izgradili jaku tvrđavu na početku XVIII veka. Gradnja tvrđave je trajala od 1719. do 1723. godine. Sagradilo ju je lokalno stanovništvo i istambulski kamenoresci. Pored odlično očuvanih zidina tvrđave, ovde se mogu naći i još neki ostaci: arsenal, amam,  džamija, zatvor...

logor

KONCENTRACIONI LOGOR

Ovo je jedan od retkih koncentracionih logora koji je ostao očuvan u Srbiji. On na svojevrsan način svedoči o patnji građana Niša i cele južne Srbije za vreme Drugog svetskog rata. Ovde imate utisak da je vreme stalo te 1944. godine: sive pravougaone zgrade gde su civili zatvarani, spavaonice, samice, netaknuta bodljikava žica. Za vreme rata, ovde je zatvoreno 30.000 ljudi, od kojih je 10.000 ubijeno na brdu Bubanj. Prva namena logora je bila da ovde bude istražni zatvor za neprijatelje režima: komuniste, taoce, Jevreje. 12.02.1942. godine se ovde desilo veliko bekstvo, kada je uspelo da se izvuče 100 zatvorenika. Kao posledica, Nemci su maltretirali i na kraju ubili 40 preostalih zatvorenika, a posle ovog događaja, logor “Crveni Krst” postaje logor smrti. Na brdu Bubanj nalaze se tri velike skulpture u obliku pesnica koje označavaju duh tih 10.000 ljudi koji su ubijeni na ovom mestu.

Zatvori   X

 

GRČKA: LETO 2018. APARTMANI - POPUSTI 10-20% ZA RANE REZERVACIJE